Admir Čavalić

100%
Broj pitanja: 24
Broj odgovora: 24
Stranka
SBiH
Parlament
Parlament Federacije BiH
Dom parlamenta
Predstavnički dom
Kratka biografija

Admir Čavalić rođen je u Tuzli 4.10.1987. godine. Ekonomski je analitičar, predavač i istraživač, koji je najpoznatiji kao osnivač udruženja "Multi". U Tuzli je završio osnovnu školu "Jala" i Gimanziju "Meša Selimović". Krajem 2011. završava Ekonomski fakultet Univerziteta u Tuzli gdje je naknadno odbranio dva magistarska rada (2015 i 2017. godine). Trenutno je doktorant i asistent predavač na navedenom fakultetu. Od neformalnog obrazovanja, izdvaja se LAAD program pod mentorstvom Francisa Fukuyame (Sarajevo, Bosna i Hercegovina), Atlas Leadership Academy pod mentorstvom Tom G. Palmer (Fairfax, SAD) i CPR istraživačka škola (Koči, Indija). Od 2021. godine, Čavalić je vijećnik u Gradskom vijeću Tuzla ispred Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH). 

2018. godine u biografskom lesikonu "Ko je ko u Bosni i Hercegovini", Admir Čavalić je uvršten među najutjecajnije osobe u Bosni i Hercegovini, čija djela i akcije pozitivno doprinose toj zemlji.

Izborna jedinica
3
Pozicija
Broj osvojenih glasova
3091

Pitanje: Zasto se cekalo 2 mjeseca na sjednicu predstavnickog doma parlamenta?

Pitanje postavljeno: 12.06.2023  Podijeli. Vidi pitanje

Odgovor:

Poštovani,

Hvala puno na postavljenom pitanju. Predstavnički dom Parlamenta FBiH nije zasjedao u mjesecu maju i tek je u junu zakazana sjednica (21.06.). Na ovaj način se narušila redovnost zasjedavanja, koja je izražena u stavu 2, člana 96. Poslovnika o radu: 

"Sjednice Predstavničkog doma održavaju se u pravilu jednom mjesečno i to u posljednjoj sedmici mjeseca, a u skladu sa operativnim planom rada Predstavničkog doma. "

Koji je razlog navedenog? Vjerovatno činjenica da su se čekala 2 nedostajuća mandata u maju unutar aktuelne parlamentarne većine (dva člana PD su postali ministri), a nakon toga i 3 nedostajuća mandata tokom juna (dva člana PD su postali ministri u SBK vladi, jedan je postao ambasador). Mišljenja sam da je ovo neopravdano iz razloga što postoji na desetine tačaka dnevnog reda oko kojih postoji apsolutni konsenzus parlamentarne većine i opozicije u parlamentu. Ovo znači da se sjednice mogu održavati bez problema. Pored toga, moguće je održati i tematske sjednice - npr. poljoprivreda, aktuelne poplave u FBiH, pitanje privatizacije itd. 

Tokom maja i juna parlamentarci su svejedno radili kroz djelovanje odbora. Tako je Odbor za ekonomsku i finansijsku politiku kojim predsjedavam održao dvije sjednice (jednu redovnu i jednu tematsku). Svejedno, nije dobro da se sjednice parlamenta ne održavaju i uvijek ću biti na strani onih koji traže redovnost održavanja istih.

Svako dobro i hvala još jednom na pitanju.


Datum odgovora: 19.06.2023