Admir Čavalić

100%
Broj pitanja: 24
Broj odgovora: 24
Stranka
SBiH
Parlament
Parlament Federacije BiH
Dom parlamenta
Predstavnički dom
Kratka biografija

Admir Čavalić rođen je u Tuzli 4.10.1987. godine. Ekonomski je analitičar, predavač i istraživač, koji je najpoznatiji kao osnivač udruženja "Multi". U Tuzli je završio osnovnu školu "Jala" i Gimanziju "Meša Selimović". Krajem 2011. završava Ekonomski fakultet Univerziteta u Tuzli gdje je naknadno odbranio dva magistarska rada (2015 i 2017. godine). Trenutno je doktorant i asistent predavač na navedenom fakultetu. Od neformalnog obrazovanja, izdvaja se LAAD program pod mentorstvom Francisa Fukuyame (Sarajevo, Bosna i Hercegovina), Atlas Leadership Academy pod mentorstvom Tom G. Palmer (Fairfax, SAD) i CPR istraživačka škola (Koči, Indija). Od 2021. godine, Čavalić je vijećnik u Gradskom vijeću Tuzla ispred Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH). 

2018. godine u biografskom lesikonu "Ko je ko u Bosni i Hercegovini", Admir Čavalić je uvršten među najutjecajnije osobe u Bosni i Hercegovini, čija djela i akcije pozitivno doprinose toj zemlji.

Izborna jedinica
3
Pozicija
Broj osvojenih glasova
3091

Pitanje: Poštovani,Da li smatrate da će usvajanje Zakona o djelatnosti psihologa koji ne prepoznaje kompetentne stručnjake i diplome pedagoga-psihologa stečene na javnom Univerzitetu u Tuzli, a istovremeno su iste priznate u zemljama Evropske unije donijeti dobro našoj zemlji? Da li smatrate da će psiholog koji tek završi studij i odradi pripravnički staž biti kompetentniji stručnjak od pedagoga-psihologa koji prema kompetencijama stečenim na studiju obavlja psihološku praksu dugi niz godina?

Pitanje postavljeno: 29.02.2024  Podijeli. Vidi pitanje

Pitanje na zakonu: Nacrt zakona o djelatnosti psihologa u Federaciji Bosne i Hercegovine

Vidi sva pitanja na zakonu

Odgovor:

Poštovani,

Prije svega hvala Vam puno na javljanju. Nacrtom Zakona o djelatnosti psihologa u FBiH se ništa ne uvodi - ni dobro ni loše - samo se otvara ova tema. Onda ide javna rasprava i bitno je da tu najviše izvršimo pritisak i uticaj kako se ne bi potvrdila ova nepravda (koja istina stoji u predloženom Nacrtu). Prijedlog Zakona je konkretna stvar i da, apsolutno ste upravu (moramo zaštiti naše pedagoge-psihologe). Konkretno, smatram da kroz (1) javnu raspravu, (2) amandmane, (3) pritisak u parlamentu i (4) opšti pritisak javnosti trebamo uticati na to da se u članu 1, stav a i stav b, te u članu 10, stav c, izvrše potrebne izmjene kako ne bi bilo dovedeno u pitanje da ovaj kadar (oko 1.100 diplomiranih pedagoga-psihologa) ostane bez posla, i osnovnih prava.

Svako dobro, hvala još jednom i stojim na raspolaganju za bilo koje pitanje i daljnu podršku.

Admir Čavalić


Datum odgovora: 02.03.2024