Kenela Zuko

0%
Broj pitanja: 8
Broj odgovora: 0
Stranka
SDA
Parlament
Parlament Federacije BiH
Dom parlamenta
Predstavnički dom
Kratka biografija

Kenela Zuko rođena je u Sarajevu 1976. godine. Osnovnu  školu i  Treću gimnaziju završila je također u Sarajevu. Dodiplomski studij uspješno je okončala 1995. godine na Pedagoškoj akademiji i 2005. godine na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Magistrirala je na Univerzitetu „Džemal Bijedić“ u  Mostaru 2009. godine, a doktorski studij završila je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci 2014. godine.

Radno iskustvo stekla je u nastavno-obrazovnom procesu kao nastavnica/predavačica na predmetima Ekonomika hemije i Kultura življenja od 1995. do 2008. godine te kao školska psihologinja od 2008. do 2014. godine. Članica je Stranke demokratske akcije (SDA) od 2004. godine. Političko iskustvo stiče kao vijećnica u Općinskom vijeću Vogošća u dva mandatna perioda (2008–2012. i 2012–2016. godina).

U mandatu 2018–2022. bila je zastupnica SDA u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, predsjednica Kluba parlamentarki u PDFBiH i predsjednica Asocijacije „Fatma“ SDA BiH. Zamjenica je predsjednika Odbora za povratak izbjeglih i raseljenih lica.


Izborna jedinica
11
Pozicija
Broj osvojenih glasova
3191

Pitanje: “Auf Basis der Unterlagen können wir die Gleichwertigkeit des Abschlusses mit einem Bachelor of Science in Psychologie an einer deutschen Hochschule mit Schwerpunkten in Pädagogischer Psychologie und Klinischer Psychologie bestätigen”. Zar nije žalosno da nas nijemci priznaju i kako vidite u izvodu iz nostrifikacije poseban naglasak na razvijene kompetencije stavljaju na na KLINIČKU PSIHOLOGIJU koju zgaovornici zakona o psihološkoj djelatnosti bez pedagoga-psihologa najviše ističi kao prepreku da budu u istom prepoznati. Samo u BiH se naša pedagogija-psihologija ne uvažava. Nostrificirane diplome pedagoga-psihologa u zemljama Evropske unije su dostupne i širit će se društvenim mrežama, a vi onda objašnjavajte mladima koji odlaze zašto ih vlastita država osporava ukoliko usvojite zakonski okvir kojim neće biti prepoznati.

Pitanje postavljeno: 29.02.2024  Podijeli. Vidi pitanje Parlamentarac/ka nije odgovorio/la na ovo pitanje.

Pitanje na zakonu: Nacrt zakona o djelatnosti psihologa u Federaciji Bosne i Hercegovine

Vidi sva pitanja na zakonu