Goran Bulajić

57%
Broj pitanja: 7
Broj odgovora: 4
Stranka
DF
Parlament
Parlament Federacije BiH
Dom parlamenta
Dom naroda
Kratka biografija

Goran Bulajić rođen je 24.1.1975. godine u Njemačkoj. Diplomirani je ekonomista te radno iskustvo prvenstveno stiče u nevladinom sektoru. Od 2005. do 2015. godine vlasnik je i direktor firme GOG d.o.o. Zenica. Te godine biva imenovan za ministra u Ministarstvu za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona. Naredne godine vraća se na poziciju direktora GOG d.o.o., gdje radi i danas. 

Bio je predsjednik Glavnog odbora te član predsjedništva Demokratske fronte od 2015. do 2021. godine. Kao kantonalni povjerenik stranke za ZDK djeluje od 2021. godine. 

Izborna jedinica
Pozicija

Pitanje: “Auf Basis der Unterlagen können wir die Gleichwertigkeit des Abschlusses mit einem Bachelor of Science in Psychologie an einer deutschen Hochschule mit Schwerpunkten in Pädagogischer Psychologie und Klinischer Psychologie bestätigen”. Zar nije žalosno da nas nijemci priznaju i kako vidite u izvodu iz nostrifikacije poseban naglasak na razvijene kompetencije stavljaju na na KLINIČKU PSIHOLOGIJU koju zgaovornici zakona o psihološkoj djelatnosti bez pedagoga-psihologa najviše ističi kao prepreku da budu u istom prepoznati. Samo u BiH se naša pedagogija-psihologija ne uvažava. Nostrificirane diplome pedagoga-psihologa u zemljama Evropske unije su dostupne i širit će se društvenim mrežama, a vi onda objašnjavajte mladima koji odlaze zašto ih vlastita država osporava ukoliko usvojite zakonski okvir kojim neće biti prepoznati.

Pitanje postavljeno: 29.02.2024  Podijeli. Vidi pitanje

Pitanje na zakonu: Nacrt zakona o djelatnosti psihologa u Federaciji Bosne i Hercegovine

Vidi sva pitanja na zakonu

Odgovor:

Postovan-a/i,

uvazavajuci prevod i status Njemacke kao EU clanice, potpuno ste u pravu. U narednom periodu tokom rasprave o Nacrtu zakona o djelatnosti psihologa u FBIH, treba uzeti u razmatranje i ovu cinjenicu. Ako Univerziteti u EU priznaju diplome i iste nostrificiraju i potvrdjuju kako navodite, onda i prijedlog Zakona mora sadrzavati odredbe slicnih smjernica. 

S postovanjem,

Bulajic Goran


Datum odgovora: 15.05.2024